Zelený chřest, smrži, máslová omáčka s estragonem a smažené hřebínky
Jan Punčochář

Jan Punčochář
Suroviny (4 porce):
- 8 kohoutích hřebínků
- 30 g hladká mouka
- 1 vejce
- 80 g strouhanky
- 3 dcl oleje na smažení
- sůl
- jeden stroužek česneku
- 12 zelených chřestů
- jedno rajče
- 0,4 dcl rajčatového octu
- 0,5 dcl olivového oleje
- 2 žloutky
- snítka estragonu
- 100 g másla
- 0,2 dcl bílého vína
- 60 g smržů
- šťovík, lichořeřišnice, žebříček
Postup:
Kohoutí hřebínky spaříme a oloupeme z nich vrchní kůži. Poté uvaříme v osolené vodě doměkka a slijeme. Uvařené hřebínky osolíme, přidáme česnek a necháme tři hodiny marinovat v lednici.
Spodní část chřestu odřízneme cca 2 cm a oloupeme škrabkou na chřest a následně uvaříme 1,5 minuty v hodně osolené vodě. Chřest vyjmeme a zachladíme v ledové vodě, čímž zastavíme vaření a chřest si uchová krásně zelenou barvu, dále vyjmeme, osušíme a osolíme. Vložíme do misky, přidáme na kostičky nakrájenou dužinu z rajčete, zakápneme polovinou octa a olivovým olejem a necháme deset minut marinovat.
Do misky vyklepneme žloutky, sůl, druhou polovinu rajčatového octu a bílé víno a pomocí metličky vyšleháme ve vodní lázni hustou pěnu. Mezitím si rozehřejeme máslo. Vyšlehanou pěnu sundáme z lázně a pomalu do ní vmícháme povolené máslo a nakonec přidáme estragon.
Kohoutí hřebínky obalíme v trojobalu a osmažíme do zlatova.
Smrže řádně očistíme a několikrát důkladně propereme pod studenou vodou, abychom se zbavili písku a na rozpálené pánvi na másle orestujeme a nakonec smrže osolíme.
Skládáme na připravený talíř a dochutíme bylinkami.