Trhané kachní maso, kedlubnové zelí s blanšírovaným chřestem, bramborové šulance

Kami Food & Catering

Trhané kachní maso, kedlubnové zelí s blanšírovaným chřestem, bramborové šulance

Kami Food & Catering

Trhané kachní maso:

Ingredience na 4 porce: 

  • Kachna
  • 2 ks červené cibule
  • 5 ks bobkového listu
  • 100 g špeku
  • sůl, kmín

Postup:

Kachnu očistíme a vložíme na pekáč, dostatečně ochutíme solí a kmínem, zevně i uvnitř, a necháme odležet alespoň 4 hodiny. Do kachny vložíme jablko a cibuli. 

Červenou cibuli a špek nakrájíme a vložíme okolo kachny, přidáme bobkový list a podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme minimálně 2 hodiny a občas maso během pečení přelijeme výpekem. 

Část upečené kachny natrháme na kousky, aby nám zůstala delší svalová vlákna. Kousky ještě promícháme s kachním výpekem, který nám zbyl v pekáči. 

 


Bramborové šulance

Ingredience na 4 porce: 

  • 5 ks velkých brambor
  • 1 vejce
  • hrnek hrubé mouky
  • sůl
  • olej

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce den předem. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno. Postupně po částech přidáváme hrubou mouku (množství dle druhu zpracovávaných brambor), špetku soli a vejce. Vypracujeme vláčné těsto.

Z těsta tvoříme válečky o průměru cca 1,5 – 2 cm a z nich odkrajujeme kousky o délce asi 3 cm. Ihned je vhodíme do vařící vody a po chvíli opatrně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu hrnce. Až vyplavou na povrch, vaříme ještě dalších cca 5 minut. Pak je cedníkem vybíráme a ukládáme na připravený plech s olejem, aby se neslepily.



Kedlubnové zelí

Ingredience na 4 porce: 

  • 5 ks středně velkých kedluben
  • 1 ks cibule
  • 2 ks syrových brambor
  • 2 lžičky vepřového sádla
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce smetany
  • mletý kmín
  • sůl
  • cukr

Postup:

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme, nakrájíme na velmi drobné kostičky a osmahneme na lžičce sádla. Vhodíme kedlubny, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Zalijeme vodou a asi 5 minut dusíme. Přidáme najemno nastrouhané brambory a smetanu. Dusíme ještě dalších asi 10 minut, dokud zelenina úplně nezměkne. Kedlubnové zelí nakonec dochutíme cukrem, octem a podle chuti případně dosolíme.

 

Blanšírovaný chřest

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g zeleného chřestu
  • voda s ledem

Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vhodíme do ní zelený chřest (asi 300 g), který je zbavený dřevnatých konců. Chřest vaříme asi 3 minuty a poté přendáme do mísy s co nejstudenější vodou, ideálně s ledem. Tím chřest prudce zchladíme, ukončíme tepelnou úpravu a chřest si tak zachová barvu a křupavost. Poté chřest cedníkem vyndáme a osušíme na čisté utěrce.

 

Servírování:

Na talíř dáme šulance a kedlubnové zelí, na které položíme trhané maso. Doplníme o blanšírovaný chřest, a to celé přelijeme výpekem. Dozdobíme.