Trhané kachní maso, kedlubnové zelí s blanšírovaným chřestem, bramborové šulance
Kami Food & Catering

Kami Food & Catering
Trhané kachní maso:
Ingredience na 4 porce:
- Kachna
- 2 ks červené cibule
- 5 ks bobkového listu
- 100 g špeku
- sůl, kmín
Postup:
Kachnu očistíme a vložíme na pekáč, dostatečně ochutíme solí a kmínem, zevně i uvnitř, a necháme odležet alespoň 4 hodiny. Do kachny vložíme jablko a cibuli.
Červenou cibuli a špek nakrájíme a vložíme okolo kachny, přidáme bobkový list a podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme minimálně 2 hodiny a občas maso během pečení přelijeme výpekem.
Část upečené kachny natrháme na kousky, aby nám zůstala delší svalová vlákna. Kousky ještě promícháme s kachním výpekem, který nám zbyl v pekáči.
Bramborové šulance
Ingredience na 4 porce:
- 5 ks velkých brambor
- 1 vejce
- hrnek hrubé mouky
- sůl
- olej
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce den předem. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno. Postupně po částech přidáváme hrubou mouku (množství dle druhu zpracovávaných brambor), špetku soli a vejce. Vypracujeme vláčné těsto.
Z těsta tvoříme válečky o průměru cca 1,5 – 2 cm a z nich odkrajujeme kousky o délce asi 3 cm. Ihned je vhodíme do vařící vody a po chvíli opatrně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu hrnce. Až vyplavou na povrch, vaříme ještě dalších cca 5 minut. Pak je cedníkem vybíráme a ukládáme na připravený plech s olejem, aby se neslepily.
Kedlubnové zelí
Ingredience na 4 porce:
- 5 ks středně velkých kedluben
- 1 ks cibule
- 2 ks syrových brambor
- 2 lžičky vepřového sádla
- 2 lžičky octa
- 2 lžíce smetany
- mletý kmín
- sůl
- cukr
Postup:
Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme, nakrájíme na velmi drobné kostičky a osmahneme na lžičce sádla. Vhodíme kedlubny, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Zalijeme vodou a asi 5 minut dusíme. Přidáme najemno nastrouhané brambory a smetanu. Dusíme ještě dalších asi 10 minut, dokud zelenina úplně nezměkne. Kedlubnové zelí nakonec dochutíme cukrem, octem a podle chuti případně dosolíme.
Blanšírovaný chřest
Ingredience na 4 porce:
- 300 g zeleného chřestu
- voda s ledem
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vhodíme do ní zelený chřest (asi 300 g), který je zbavený dřevnatých konců. Chřest vaříme asi 3 minuty a poté přendáme do mísy s co nejstudenější vodou, ideálně s ledem. Tím chřest prudce zchladíme, ukončíme tepelnou úpravu a chřest si tak zachová barvu a křupavost. Poté chřest cedníkem vyndáme a osušíme na čisté utěrce.
Servírování:
Na talíř dáme šulance a kedlubnové zelí, na které položíme trhané maso. Doplníme o blanšírovaný chřest, a to celé přelijeme výpekem. Dozdobíme.