Steak z vepřové panenky, zelený chřest, pečené brambory grenaille, holandská omáčka
Kounický dvůr

Kounický dvůr
Ingredience na 4 porce:
- vepřová panenka
- 20 ml oleje
- 0,8 kg zeleného chřestu
- 60 g másla
- sůl
- pepř
- 10 – 12 ks brambor velikosti (3 - 4 cm)
Postup:
Vepřovou panenku očistíme a pečlivě odblaníme. Osolíme a opepříme. Maso vložíme do vakuovacího sáčku společně s tymiánem a kostkou másla a následně zavakuujeme. Vaříme při 56 °C po dobu 90 minut. Před servírováním opékáme jednotlivé porce na másle, přidáme blanšírovaný zelený chřest, brambory grenaille a přelijeme holandskou omáčkou.
Brambory grenaille: neloupané malé brambory (průměr cca 3 - 4 cm) důkladně omyjeme a osušíme. Pečeme je na hrubé soli asi 25 minut při 180 °C.
Holandská omáčka
Ingredience na 4 porce:
- 400 g másla
- 5 ks žloutků
- 1 citron
- 50 ml vody
- sůl
- pepř
Postup:
Máslo vložíme do rendlíku a necháme rozpustit. Teplota by neměla přesáhnout 100°C. Jakmile začne máslo pěnit, je důležité ho míchat a hlídat, aby se nepřipálilo. Poté přecedíme máslo přes čisté plátýnko a zchladíme. Vychlazené máslo přelijeme do dávkovací láhve s aplikátorem.
Připravíme si hrnec s vodou a na něj položíme nerezovou misku tak, aby držela na okrajích hrnce. V takto připravené vodní lázni šleháme žloutky s vodou a citronovou šťávou přibližně 5 minut do nadýchané směsi. Dáváme pozor, aby se voda pod mísou příliš nevařila, proto je zásadní udržovat pouze mírný plamen.
Zhruba po pěti minutách hrnec stáhneme z plotny, ale misku s omáčkou necháme nadále nad horkou vodou. Nepřestáváme šlehat a velice pomalu přiléváme připravené máslo z dávkovací láhve. Hotovou omáčku dochutíme solí, příp. přidáme i citronovou šťávu.