Jarní chřestové ragú
Petr Stupka

Petr Stupka
Ingredience na 4 porce:
- 400 g zeleného chřestu
- 300 g bílého chřestu
- 200 g karotky
- 200 g ředkviček
- 80 g jarní cibulky
- 200 ml smetany
- 70 g másla
- 80 g strouhaného parmazánu
- sůl
- muškátový květ
Postup:
Nejprve si připravíme bílý chřest. Oloupeme vrchní tuhou slupku a poté nakrájíme na delší špalíky. Ty krátce povaříme v osolené vodě, vzápětí zchladíme a necháme stranou.
Zelený chřest jen lehce ve spodní části oloupeme a odlomíme spodní tuhou část.
Na rozpuštěném másle a velmi mírném teple podusíme nejprve karotku nakrájenou na stejnoměrné řezy. Když mrkev lehce změkne, přidáme posekanou jarní cibulku, nakrájené ředkvičky a špetku muškátového květu.
Mezitím nakrájíme zelený chřest na stejnoměrné válečky a přidáme ho s bílým k lehce podušené zelenině. Nakonec směs zalijeme smetanou, přidáme parmazán a jen velmi krátce necháme ragú přejít varem. Na závěr případně lehce osolíme a máme-li čas, necháme směs chvilku odstát pod poklicí.
K této jemné směsi podáváme podle vaší chuti pečené nebo grilované maso, pečené brambůrky nebo třeba šunku od kosti.
Ragú může obsahovat i další druhy jemné zeleniny jako třeba řapíkatý celer, lusky cukrového hrachu, řapíky fenyklu, mladé cukety a podobně.