Jarní chřestové ragú

Petr Stupka

Jarní chřestové ragú

Petr Stupka

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g zeleného chřestu
  • 300 g bílého chřestu
  • 200 g karotky
  • 200 g ředkviček
  • 80 g jarní cibulky
  • 200 ml smetany
  • 70 g másla
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • muškátový květ


Postup:

Nejprve si připravíme bílý chřest. Oloupeme vrchní tuhou slupku a poté nakrájíme na delší špalíky. Ty krátce povaříme v osolené vodě, vzápětí zchladíme a necháme stranou.

Zelený chřest jen lehce ve spodní části oloupeme a odlomíme spodní tuhou část.

Na rozpuštěném másle a velmi mírném teple podusíme nejprve karotku nakrájenou na stejnoměrné řezy. Když mrkev lehce změkne, přidáme posekanou jarní cibulku, nakrájené ředkvičky a špetku muškátového květu.

Mezitím nakrájíme zelený chřest na stejnoměrné válečky a přidáme ho s bílým k lehce podušené zelenině. Nakonec směs zalijeme smetanou, přidáme parmazán a jen velmi krátce necháme ragú přejít varem. Na závěr případně lehce osolíme a máme-li čas, necháme směs chvilku odstát pod poklicí.

K této jemné směsi podáváme podle vaší chuti pečené nebo grilované maso, pečené brambůrky nebo třeba šunku od kosti.

Ragú může obsahovat i další druhy jemné zeleniny jako třeba řapíkatý celer, lusky cukrového hrachu, řapíky fenyklu, mladé cukety a podobně.